Benvingut coronavirus

Estem vivint una situació ben estranya… ben nova almenys per aquí a casa nostra. Des del primer moment que van anunciar confinament em vaig plantejar que ens trobaríem per primera vegada amb els nens a casa sense poder comptar amb els avis, les tietes, els veïns, etc.

Potser és una lliçó de convivència? Una lliçó de viure amb la petita família que hem creat i de la que de vegades som ben lluny…? O masses hores fora de casa…? O buscant altres espais per evitar discussions…?

Més enllà de les conseqüències econòmiques que això pugui tenir, que probablement seran molt més greus que el que hagués pogut passar si haguéssim confinat les persones de risc, enlloc de confinar-nos tots, m’agradaria parlar aquí dels aprenentatges que en podem treure, i d’algunes pautes per seguir aquests dies.

Les situacions que ens treuen de la nostra zona de confort (allò conegut, rutinari, del nostre dia a dia) són una gran oportunitat per aprendre. Si ho veiem des del punt de vista d’un repte, estarem quinze dies convivint amb nosaltres mateixos i amb les persones del nostre entorn més proper. Això pot fer aparèixer conflictes (amb nosaltres mateixos o amb l’entorn) que habitualment no tenim perquè trobem la manera d’evitar-los. Estiguem oberts aquests dies a observar-nos amb amabilitat. A practicar l’escolta activa amb els demès, a ajudar-nos i buscar solucions.

Per altra banda, el més recomanable des d’un punt de vista de salut i benestar mental, és seguir en la mesura que puguem amb la normalitat del dia a dia. Tot i estar confinats, podem seguir moltes rutines, com per exemple els horaris (laborals i escolars) d’entre setmana, vestir-nos, horaris d’àpats, fer exercici (hi ha múltiples recursos per fer exercici a casa), fer ioga (us recomano en David Lloret a l’espai online de l’Espai de Ioga), fer meditació (em pots seguir a youtube amb meditacions a la natura). Seguir una dieta equilibrada també ens ajudarà a reforçar el nostre sistema immunitari.

En relació als infants, els que teniu petits a casa, com més puguin seguir la rutina d’entre setmana millor. Que tinguin espais per activitats més mentals i espais per jugar, practicar des de casa els extraescolars mirant de seguir l’horari semblant. Tot això des de la calma i la flexibilitat, és clar, com a idees per anar donant una mínima estructura a quinze dies de confinament. Us pot ajudar molt, també, marcar-vos un objectiu d’oci al dia, o si més no dissabte i diumenge, per exemple fer una coca, jugar a un joc de taula, posar música i ballar, etc.

Alguns dels que treballem per compte propi ja estem habituats a fer malabars, durant les vacances escolars, per seguir treballant des de casa malgrat tenir-hi els infants. Per d’altres és una situació nova. És natural que en algun moment ens col•lapsem, espantem, estressem… la solució és tractar-nos amb respecte i compassió, a nosaltres i als demés, donant-nos marge per equivocar-nos i reorganitzar el que faci falta. Les emocions ens poden generar benestar o malestar però no són ni bones ni dolentes. Totes tenen un sentit. Escoltem-nos aquests dies per anar veient què necessitem en cada moment i poder-ho comunicar al nostre entorn.

Endavant, ànims i salut

Núria Balliu Castanyer
Vilafreser març 2020

Vull rebre informació de les activitats de Núria Balliu i exercicis per fer a casa.

Enviat correctament. Gràcies!