Com cuidar-nos per cuidar als infants durant el confinament

El més important pels nostres petits i petites és que els adults conservem la calma i els somriures. En aquest article et proposo algunes pautes per a la salut i l’auto control mental.

Sé que és un moment difícil i que segons la nostra situació personal i professional ens podem enfonsar en alguns moments. Però és una gran oportunitat per estar atents al nostre estat d’ànim. No deixar-nos arrossegar per pensaments negatius i preocupacions vers al futur, que ens facin anar amb cara de pomes agres tot el dia. Doncs, com ja sabeu, els petits capten el que va per dins.

Estar present significa viure cada moment com un moment únic ple d’aprenentatge. Et proposo que estiguis atenta a quan estàs marxant d’aquest moment present. Et proposo que quan te n’adonis, valoris si els pensaments que t’han portat cap al passat o cap al futur són constructius o no. Et proposo, finalment, que si no són constructius, posis atenció al moment present i responguis a la situació d’una manera constructiva. Potser necessites descansar.

Això significa que no puc sentir dolor? No exactament. És ben natural i legítim que sentim preocupació, tristesa, frustració en algun moment. El que més ens ajudarà és observar aquests sentiments amb amabilitat quan detectem que hi són i deixar-los marxar tal i com han arribat, sense quedar-nos-hi aferrats ni criticar-nos per sentir-los.

Com puc donar-me compte que no estic present? És qüestió d’entrenament. Es tracta de practicar la auto observació, de què mica en mica vagis posant consciència del teu estat. Posar atenció al cos et pot ajudar, doncs aquest respon als nostres pensaments. Si connectem amb preocupacions, el cos es tensa.

Estar present significa que no cal que pensi amb el futur? No ben bé. Naturalment pots seure i planificar. Reorganitzar-te, reinventar el teu projecte, la teva feina, planificar la setmana, els horaris a casa amb els petits. Però això és molt diferent del pensament recurrent cap a preocupacions que no ens aporten res de positiu.

Com cuidar la relació amb els petits?

  • Rient cada dia una estona.
  • Reservant estones pels jocs, pallassades, pessigolles…
  • Posant música per cantar i ballar.
  • Assegurant el seu descans.
  • Donant un mínim d’estructura al dia, almenys de dilluns a divendres, a nivell d’horaris i hàbits.
  • Tot això no només els ajudarà a ells sinó que també et farà sentir millor a tu i cuidaràs la relació amb ells.

També és important que:

  • Descansis quan ho necessitis i et prenguis els teus moments de “kit kat”.

Si et costa dormir o conservar la calma, he obert un canal a youtube amb exercicis per aprendre a meditar i a relaxar-te. Clica aquí per accedir-hi.

Ànims, ja queda menys!

Núria Balliu, 24 de març 2020, Vilafreser

Vull rebre informació de les activitats de Núria Balliu i exercicis per fer a casa.

Enviat correctament. Gràcies!