Com escoltar activament

Photo by Emiliano Vittoriosi on Unsplash

L’escolta activa és una de les maneres més potents de prevenir i resoldre conflictes. Ens escoltem activament en el nostre dia a dia? Escoltem a la parella, escoltem els fills, escoltem als alumnes a l’escola? S’escolten activament els nostres representants polítics? La resposta malahuradament és no en alguns casos i un no rotund en el cas polític. Les conseqüències a nivell social i polític les hem vist claríssimes aquests dies.

Què significa escoltar activament?  escoltar activament consisteix en escoltar sense prejudicis ni judicis. Escoltar ara i aquí, sense posar-hi de la meva part. És a dir, entrant en la història de l’altre, amb empatia, enlloc d’escoltar jutjant la història o interpretant-la des del meu punt de vista. Per escoltar activament necessitem desempallegar-nos de “lo nostre”, fer un esforç de “neutralitat” per una estona.

Com puc escoltar activament a la gent que estimo? amb el cos, amb el cor i amb el cap. Amb el cos, a través de la mirada, assentint amb el cap, amb una postura oberta, relaxada i disposada a dialogar. Amb el cor, connectant amb els sentiments de l’altre i expressant-li aquests sentiments que ens arriben per assegurar-nos que no estem malinterpretant. Amb el cap, posant atenció al contingut, al sentit que té per l’altre el que està dient, fent silencis mentre l’altre s’expressa, fent preguntes per clarificar, petits resums del que hem entès i respectant per sobre de tot la “història” de l’altre. Entenent que l’altre té dret a veure les coses diferents de nosaltres, i que podem respectar aquesta diferència sense necessitat d’haver-hi d’estar d’acord i opinar el mateix. Trobant un punt d’acord, allò en el que sí ens podem apropar.

Perquè els polítics no s’escolten activament? Per què no volen resoldre el conflicte. El màxim 0bjectiu polític, ho sabem, i quan escric això connecto amb una gran tristesa, és ser reelegit. És un tema d’estadística pura i dura. Per tant, si escoltar i dialogar posa en risc el nombre de vots que poden aconseguir, definitivament aquesta no serà l’estratègia sinó just el contrari. Aleshores, em pregunto… qui ens representa, en realitat? La situació és greu. Molt greu.

Núria Balliu Castanyer

Girona, 25 octubre 2019

Vull rebre informació de les activitats de Núria Balliu i exercicis per fer a casa.

Enviat correctament. Gràcies!