Com rebaixar la tensió?

Les situacions d’incertesa, com la que estem vivint actualment, sovint ens provoquen sentiments d’angoixa i neguit que interfereixen en la nostra vida quotidiana. Us explico a continuació algunes tècniques que podeu aplicar fàcilment per rebaixar la tensió i recuperar la calma.

Primer de tot és important que escolteu les vostres emocions. Algunes de les emocions que podem sentir aquests dies són:

Consternació. Aflicció profunda, aclaparament produït per una desgràcia, una catàstrofe. La consternació és una barreja de tristesa profunda i ràbia cap a un fet ocorregut. Podem sentir-la quan veiem imatges de violència cap a persones pacífiques o quan sentim una gran injustícia que posa en perill la pèrdua dels nostres drets.

Tristesa. Sentim tristesa davant una pèrdua. Podem sentir-nos tristos per haver perdut la integritat, la sensació de seguretat, dignitat i respecte d’altres persones cap a nosaltres.

Ràbia. El sentiment de ràbia apareix davant d’una injustícia. La ràbia ens permet reaccionar i posar límits. La ràbia en si mateixa, com les altres emocions, no és positiva ni negativa però es pot gestionar de forma positiva o negativa. Si responem des de la ràbia amb violència, agredint psíquicament o física altres persones o objectes materials els resultats poden ser molt negatius i quedar el problema sense solventar, o in crescendo. En canvi, si gestionem la ràbia de forma positiva podem aconseguir grans canvis. De totes les emocions és la que ens ajuda més a passar a l’acció. Gestionar-la positivament significa posar aquells límits necessaris per defensar els nostres valors i el nostre terreny físic i psicològic.

Por. Sentim por davant d’un perill o situació desconeguda. La por ens permet protegir-nos. La por davant la incertesa, però, no és una por racional cap a una cosa en concret perquè en realitat no sabem el que passarà. Quan la incertesa es gestiona de forma negativa i això ho fan moltes persones alhora es pot convertir en pànic a nivell social. Aquesta actitud no ajuda a millorar la situació sinó tot el contrari.

Què hi podem fer, doncs?

Viure amb tota la normalitat que puguem dintre les circumstàncies. Tal i com expliquen alguns psicòlegs aquests dies, es tracta de seguir fent les activitats del dia a dia en la mesura que puguem. Caminar o practicar esport, quedar amb els amics o família, fer activitats culturals, etc. ens ajudarà a mantenir el ritme del dia a dia i sentir-nos més feliços i acompanyats. A més a més, si us continueu sentint neguitejats, podeu posar en pràctica les següents tècniques de meditació i relaxació.

Exercicis concrets per rebaixar la tensió:

Durant el dia: seu en un lloc tranquil on puguis col•locar l’esquena recta de manera que els òrgans respiratoris i digestius tinguin l’espai necessari per funcionar correctament. A continuació tanca els ulls i fixa’t amb la teva respiració. Com entra l’aire per les narines, com omple els pulmons i com surt. Posa l’atenció en aquest moviment i cada vegada que t’adonis que has perdut l’atenció, torna-hi sense jutjar-te.

Abans d’anar a dormir: fixa’t en com reposa el teu cos sobre el matalàs. Fixa’t en com pesa cada una de les extremitats, començant pels peus i acabant pel cap. Fes un escàner mental del teu cos i ves deixant que es relaxi cada part per la que passes amb la mirada. Continua respirant.

Al matí, quan t’aixequis: seu en un lloc tranquil on puguis col•locar l’esquena recta. Tanca els ulls i visualitza’t a tu en el futur en plena forma física i emocional. Imagina’t que estàs bé. Que tot està bé al teu voltant. Estàs somrient i pots sentir pau i tranquil•litat. Respira aquestes emocions positives.

Així doncs, com a conclusió, recordeu que escoltar com ens sentim, com estem, és el primer pas. A continuació, acceptar les nostres emocions, respirar-les i seguir vivint el dia a dia compartint i aprenent a conviure amb aquests sentiments. I per últim, posar en pràctica aquests hàbits de respiració, relaxació i pensament positiu, que podeu practicar cada dia de forma gratuïta i dedicant-hi tan sols uns minuts. Us seran de gran ajuda per rebaixar els nivells de tensió i poder prendre així les decisions adequades en cada moment.

En cas d’estar interessat/da en sessions de relaxació i meditació clica aquí i fes-nos-ho saber.

Que tingueu salut i serenor!

Girona, 27 d’octubre de 2017

Vull rebre informació de les activitats de Núria Balliu i exercicis per fer a casa.

Enviat correctament. Gràcies!