Com superar un mal dia

Tots, o almenys la majoria dels humans tenim dies bons i dies dolents.

Com haureu comprovat, quan estem enmig d’un dia dels que anomenem “dolents” ho veiem tot força fosc… sembla que tot se’ns giri en contra i tendim a magnificar els aconteixements negatius (qualsevol comentari fora de lloc, imprevistos, petits conflictes…) es pot convertir en un entrebanc. I per altra banda, aquesta mena de dies obviem les coses positives (el sol que brilla, el soroll agradable de la pluja, el cotxe que funciona, la família que ens estima, la feina que tenim…). En canvi, els dies bons, com diu la cançó de Manel, “gairebé som invencibles”.

Alan Watts, escriptor britànic que va interpretar la filosofia oriental per als occidentals , considerava que “l’art de viure […] no consisteix ni a deixar-se arrossegar per la inèrcia ni a aferrar-se temorosament al passat. Consisteix a sentir cada moment i a considerar-lo completament nou i únic, a tenir la ment oberta i totalment receptiva”.

Quan estem enmig d’un mal dia, el més adequat,

Foto: Jeremy Bishop

doncs, és deixar-lo fluir i estar atents. Ser conscients que igual que ha arribat passarà. No quedar-nos aferrats en el mal estar sinó practicar una mirada més contemplativa en el que estem fent i sentint. Practicar, com dic sovint als meus alumnes i persones a qui acompanyo, la vista d’ocell, com si ens veiéssim a nosaltres mateixos actuant dalt d’un escenari. Aquesta actitud ens pot ajudar a prendre distància i ser més conscients del que fem, pensem i sentim. També ens pot ajudar a agafar-nos la situació amb més sentit de l’humor.

Per acabar, hi ha una frase que m’encanta i la utilitzo molt per il•lustrar els beneficis de practicar mindfulness. La trobo molt útil quan el vent se’ns gira en contra i diu així: “No pots aturar les onades, però pots aprendre a surfejar-les”.

Per tant, si tens un mal dia, deixa fluïr, no et jutgis ni critiquis per això; observa’t i sobretot, respira abans de cada onada per valorar per quin costat l’agafes. En tot cas, no són dies per prendre grans decisions ni tenir segons quines converses delicades. Deixa això per quan sentis més serenor.

Amb amor,

Núria Balliu

Vull rebre informació de les activitats de Núria Balliu i exercicis per fer a casa.

Enviat correctament. Gràcies!