Constel·lacions familiars

Entrar al món de les constel•lacions és una porta que s’obra i no es tanca, en el bon sentit de l’expressió perquè ens dur cap a una presa de consciència que desencalla i augmenta el nostre benestar.

Com funcionen?
La presa de consciència que ens permet aquesta metodologia em sorprèn cada vegada més, per la seva rapidesa i efectivitat. Però “com funcionen?” és la pregunta més habitual. Com diu el meu mestre de constel•lacions organitzacionals, Cecilio Regojo, per explicar-ho d’una forma senzilla podem dir que consisteix en representar la situació que genera conflicte o malestar amb l’ajuda de diferents representants, per tal de veure coses que ja sabíem, però que no érem conscients de saber-les.

Quin és l’origen?
Bert Hellinger, conegut com el pare de les constel•lacions, és qui ha desenvolupat el mètode en la seva forma actual durant els darrers 20 anys. És un mètode basat en el pensament sistèmic que va desenvolupar Gregory Bateson i que s’ha utilitzat en el món de les teràpies, els equips o el coaching des de fa temps.
També podem parlar d’altres metodologies que tenen en compte la perspectiva sistèmica i que d’alguna manera han influenciat en les constel•lacions, com són el psicodrama de Jakob Moreno o les reconstruccions o estructures familiars de Virgina Satir.

Per a què serveixen les constel•lacions familiars?
Per prendre consciència dels “desajustos” que hi ha, o que hi ha hagut en el propi sistema familiar. Bert Hellinger, a través d’anys d’investigació i pràctica, fa una gran aportació amb la seva teoria sobre “Els ordres de l’amor”, que ens permet veure quins desordres del sistema impedeixen que flueixin les emocions, les relacions, la salut, l’èxit… en definitiva, la vida.
També s’han desenvolupat, paralel•lament a les familiars, les constel•lacions organitzacionals, que són una branca que s’aplica a empreses i altres organitzacions humanes amb l’objectiu de desencallar determinades dinàmiques (de desordre sistèmic, manca de reconeixement, manca d’agraïment), que frenen el desenvolupament sostenible de la organització.

Com puc saber-ne més?
Participant al proper taller. Contacta amb mi per a més informació.

Núria Balliu Castanyer