Converteix les preocupacions en accions

Estàs preocupat/da per algun tema?Preocupacio

Tots tenim preocupacions més o menys sovint que de vegades ens superen i ens deixen enganxats en el pensament: els fills, la feina, el tema econòmic, la salut, els estudis, etc. Hi donem voltes i més voltes, ens arriben a treure la son i la calma durant el dia i tenim la sensació que no hi podem fer res.

Davant d’aquesta situació tenim diverses opcions. Podem quedar-nos en la preocupació i deixar-nos endur per la por, o bé podem aturar-nos un moment i posar-hi consciència.

I com ho fem?

És senzill. Anotem en un paper què és el que ens preocupa, exactament, i  a continuació analitzem sobre quines d’aquestes preocupacions podem fer alguna cosa. Com diu Stephen R. Covey, podem diferenciar les nostres preocupacions en tres grup:

Aquelles respecte les quals tenim un control directe.
Aquelles respecte les quals tenim un control indirecte (a través d’altres persones).
Aquelles respecte les quals no tenim cap tipus de control (per exemple coses del passat).
Centrem-nos en aquelles preocupacions sobre les quals podem fer alguna cosa i explorem què és el que podem fer. Prenem decisions i passem a l’acció.

Aquest petit exercici  ens permet ser proactius, és a dir, autoresponsabilitzar-nos i facilitar que les coses passin. Desencallar-nos, en definitiva.

Les preocupacions respecte les quals tenim un control indirecte i que poden tenir solució a través d’altres persones les podem abordar mitjançant habilitats socials com l’empatia, l’assertivitat, l’escolta.

I per últim, davant dels problemes sobre els quals no tenim cap tipus de control el que podem fer bàsicament és adoptar una actitud d’acceptació des de la calma per tal d’aprendre a conviure-hi.

Justifica’t per les teves limitacions i de ben segur seran teves. Richard Bach

Núria Balliu

Març 2017

Vull rebre informació de les activitats de Núria Balliu i exercicis per fer a casa.

Enviat correctament. Gràcies!