Els nostres impulsors

Segons l’Anàlisi Transaccional existeixen 5 impulsors que ens porten a actuar d’una determinada manera. Els aprenem de petits, mentre configurem la nostra personalitat i al llarg de la vida ens empenyen cap a un guió o un altre. Cap a una manera de viure les situacions i actuar en conseqüència.

Aquests impulsors són:

  1. Sigues perfecte.
  2. Complau als altres.
  3. Esforça’t.
  4. Sigues fort.
  5. Ves de pressa.

Algun d’aquests et ressona?

Darrera el primer, “sigues perfecte”, hi ha el missatge de què “només estaré bé si ho faig tot bé”. Cosa difícil perquè ja sabem que la perfecció no existeix. Si estàs en aquest parany el que et pot ajudar és dir-te que “ja ets suficientment bo o bona tal i com ets”.

Darrera el segon, “complau”, el missatge intern és que “només estaràs bé si agrades a la gent”. Lo qual és impossible perquè tots sabem que no podem agradar absolutament a tothom, encara que ens costi d’acceptar. Si sents que hi ha una identificació amb aquest impulsor t’ajudarà dir-te “està bé que t’agradis a tu mateix o mateixa”.

Seguim amb el tercer, “esforça’t”. Darrera aquest s’amaga la frase “per estar bé has d’esforçar-te en fer les coses”. Això té com a conseqüència intentar fer les coses una vegada i una altra sense aconseguir-ho. Inconscientment ens ho fem venir bé perquè sempre sigui complicat i hi hagi esforç. Quin seria l’antídot? Repetir-te que “està bé seguir endavant i fer-ho”.

Respecte el quart, “sigues fort”, conté la idea de què “només estaràs bé si amagues els teus sentiments i desitjos a la gent”. Aleshores ens costa expressar els sentiments i demanar ajuda perquè no volem permetre mostrar als altres la nostra debilitat. I se’ns fa difícil clarificar als altres allò que necessitem. La gravació que et pots repetir en cas que et sentis enganxat aquí és que “està bé que mostris els teus sentiments i que et sinceris amb el que necessites”.

A aquestes altures de l’article potser ja t’has identificat amb algun o varis. És natural. Forma part del fet de ser humà. Benvinguda al club. La bona notícia és que ho podem transformar. Seguim amb el darrer.

El cinquè, “ves de pressa”, habitualment va de bracet amb un altre dels impulsors i el reforça. Quan tenim la sensació de què per fer les coses bé les hem de fer ràpid, el que ens pot ajudar molt és dir-nos “està bé que et prenguis el teu temps en fer les coses”.

Tots aquests impulsors ens han ajudat a desenvolupar-nos com a persona. Han tingut el seu paper i han col·laborat en la nostra supervivència i convivència. Ara bé, quan ens adonem que els hem portat a l’extrem i que ens estan perjudicant, podem aprendre a compensar-los posant-hi consciència, estan presents i atents al nostre comportament i aplicant els auto missatges que us he deixat com a regalet en aquest article.

Desitjo que tinguis un any ple de prosperitat i desenvolupament conscient!

Per escriure aquest article m’he basat en els aprenentatges del curs Coaching Sistèmic Transaccional, de Marta Albaladejo i en el llibre AT Hoy, de Ian Stewart i Vann Joines. Sense oblidar totes les descobertes que va aportar Eric Bern a la psicologia humana a través de l’Anàlisi Transaccional. Gràcies Sr. Bern.

Núria Balliu i Castanyer, Vilafreser, 11/01/2022

www.nuriaballiu.com

Vull rebre informació de les activitats de Núria Balliu i exercicis per fer a casa.

Enviat correctament. Gràcies!