L’escola de la meva filla

A l’escola de la meva filla tothom es coneix. Les mestres saben el nom de tots els nens. Els nens i nenes saben el nom de totes les mestres. Tots els nens i nenes es coneixen entre ells. Coneixen a la cuinera i la cuinera els coneix a tots. Els pares i mares es coneixen entre ells en la majoria de casos…

Quan arribes al matí, sempre hi ha la directora o algú de l’equip directiu a l’entrada de l’escola disponible per comentar el que faci falta. Quan es tracta de resoldre un problema, la resposta és sí. Quan es tracta de fer una proposta, la resposta és sí. Quan es tracta de fer un aclariment o suggeriment…. la resposta és sí. Les coses són fàcils.

En aquesta escola les famílies hi poden entrar. Hi ha lloc per tots. Pots acompanyar els més petits a l’aula, pots entrar a veure allò que tanta il•lusió li fa al teu fill ensenyar-te, pots parlar amb el mestre, pots quedar-te a jugar al pati després de l’escola… Sovint es proposen activitats on participen pares, mares, avis i àvies, tiets i tietes, veïns… Tot explicant experiències, oficis, contes, rondalles, fent jocs o practicant esport amb diferents idiomes, la xarxa formada per tots i totes els que en formem part es va enriquint…

I també hi ha conflictes, és clar, perquè els conflictes són inherents a l’ésser humà. Per això els nens i nenes aprenen a gestionar-los des del primer moment amb l’ajuda dels mestres. Una mestra, un dia, em va dir: “Quan s’estan barallant o veig que hi ha algun conflicte aturo la classe i en parlem. I fins que no ho han resolt, no continuem. Per a mi, com a mare i com a ciutadana d’aquest món, és molt important que aprenguin a resoldre aquestes o altres situacions.” I és que quan un nen està inquiet, preocupat, atabalat per quelcom que li està passant, és molt difícil que aprengui els continguts treballats.

Cada vegada més, experts en educació, economia, psicologia i sociologia constaten que anem cap a una societat on prevaldran les habilitats personals i socials per sobre del currículum. Ja està passant en la selecció de recursos humans de les empreses més modernes: interessen persones que sàpiguen resoldre problemes, gestionar conflictes, mirar cap al futur aprenent dels errors i pensant positiu. Persones resolutives i avesades a la comunicació assertiva, la cooperació i el treball en equip.

El passat no el podem canviar però el futur està a les nostres mans.

Gràcies, escola del nostre poble, per contribuir en fer un món millor.

Núria Balliu i Castanyer
www.nuriaballiu.com

Vull rebre informació de les activitats de Núria Balliu i exercicis per fer a casa.

Enviat correctament. Gràcies!