Mindfulness & vida quotidiana

El mindfulness o meditació d’atenció plena consisteix en connectar amb el moment present d’una manera directa i sense prejudicis.

Quan ens entrenem en aquesta habilitat, a través de la meditació o el ioga, incrementem la nostra capacitat d’estar presents i això fa que millori el nostre benestar psíquic i físic. El líder espiritual i mestre budista Thich Nhat Hanh, explica que el regal més valuós que podem fer als altres és la nostra presència. Podem aplicar la meditació en qualsevol àmbit de la nostra vida: la feina, les relacions, les tasques quotidianes de menjar, tenir cura de nosaltres, descansar.

A través d’aquest article et convido a què et preguntis en quina mesura estàs present al llarg del dia. Mentre fas les teves tasques diàries, estàs present o estàs pensant en altres coses? Mentre et parlen els teus éssers estimats, estàs present o estàs rumiant en el que has de fer després. Mentre descanses, estàs descansant al cent per cent o el cap no para?

Ara que probablement has tingut uns dies de vacances, diries que has estat molt, poc, o gens present? Probablement, quan et relaxes sents que estàs més present i assaboreixes més el que estàs fent i el que t’envolta.

La vida moderna, les presses, les noves tecnologies, la necessitat de immediatesa per les coses ens allunyen d’aquesta capacitat d’estar presents que tots tenim, i que podem veure tan clarament als nadons, o a nosaltres mateixos quan estem més relaxats.

La bona notícia és que ens podem entrenar per estar presents més sovint. Ens podem entrenar per gestionar els estímuls de la vida moderna des de la calma. Ens podem entrenar per actuar enlloc de reaccionar i conviure amb el nostre dia a dia amb més amabilitat.

La presència requereix calma, amabilitat i respecte cap a un mateix i cap a l’entorn. A través de la meditació podem potenciar aquestes actituds que ja tenim per tal de consolidar-les en el nostre dia a dia.

En aquest primer article sobre mindfulness et proposo un petit exercici perquè comencis a practicar en les tasques diàries de cura d’un mateix:

– Tria una tasca de la teva higiene diària per aplicar l’atenció plena (pot ser la dutxa, rentar-se les dents, pentinar-se…)
– Comença a fer aquesta tasca que has escollit posant-hi tota l’atenció. Imaginant durant una estona que la única cosa que existeix al món és això que estàs fent.
– Posa’t un objectiu en relació a l’exercici (per exemple, “em dutxaré amb atenció plena cada matí, durant la propera setmana”, o bé, “em rentaré les dents amb atenció plena com a mínim un cop al dia, durant la propera setmana”, etc.).
– Revisa el teu objectiu al cap d’una setmana d’haver començat i planteja’t un nou objectiu.

Si vols aprofundir i seguir explorant en l’àmbit del mindfulness continua xafardejant aquest blog, vine a fer un programa de mindfulness a la natura o llegeix una mica més sobre aquest tema.

Alguns llibres que et poden interessar són:

– Alujas, Vicenç i Simó, Guillem. Arquitectura de la calma, Angle editorial, 2014.
– Martín Asuero, Andrés. Con rumbo propio, Plataforma editorial, 2008.

Espero que aquest article et sigui d’utilitat i que incrementis el teu estat de presència amb els teus!

Núria Balliu Castanyer
Setembre 2018, Girona

Vull rebre informació de les activitats de Núria Balliu i exercicis per fer a casa.

Enviat correctament. Gràcies!