Vacances!

Recupero a la memòria aquests dies després de vacances, un article que em va passar una companya de feina fa anys, quan treballava a la Fundació SER.GI. Parlava del síndrome pre i post vacacional. Vam riure molt perquè acabàvem d’arribar de vacances i estàvem tots amb cara de pomes agres. I la veritat és que ens va anar molt bé, més enllà de riure, que és tan sa, també ens va ajudar a prendre consciència i relativitzar la situació. 

La principal característica del síndrome pre vacances és l’estrès generat per tot el que hem d’acabar, que s’acumula en el cansament que ja arrosseguem del curs. El que caracteritza el síndrome post vacances és l’estrès i l’estat depressiu del tornar a començar i deixar enrere el relax de les vacances. Per tant, tan si estàs a punt de marxar com si ja has tornat, i et sents identificat amb alguna d’aquestes situacions, tranquil. Tot està dintre la normalitat.

Ara bé, en aquest article et dono unes pautes perquè si estàs de vacances, acabis de gaudir-les plenament, i si ja has tornat, continuïs gaudint.

Aquest estiu, viatjant amb família he pogut aplicar petites tècniques de mindfulness que si les posem en pràctica al moment oportú, poden marcar un canvi substancial cap a les vacances desitjades. L’ésser humà, tal i com explica Rafael Santandreu al seu llibre L’Art de (no) amargar-se la vida, té tendència a amargar-se la vida, com si estiguéssim més dissenyats pel patiment que pel gaudir.

La primera proposta que et faig, estiguis en el moment que estiguis, és que prenguis consciència de quan s’encén el pensament negatiu, i que quan te n’adonis, facis una pausa, respiris, i deixis anar l’emoció negativa associada a aquest pensament, per donar espai al moment present.

Altres coses que pots aplicar durant les vacances són:
– Enlentir el ritme. Dóna’t més temps per fer les coses. Oblida’t del rellotge.
– Prioritzar. Establir petits objectius diaris. Tenim tendència a voler fer moltes coses quan estem de vacances i omplir-nos l’agenda o el cap de compromisos. No cal.
– Dormir tan com necessitis. No cal sentir-se malament per això. El teu cervell necessita regenerar neurones.
– Gaudir de la natura. Dóna’t espais per caminar, banyar-te al mar o al riu, respirar aire sa.
– Trenca la rutina. Marxa, fes maletes encara que sigui per anar al costat de casa, canvia d’ambient.
– Practicar el menjar conscient. Durant les vacances et pot ajudar molt a estar present, desconnectar i assaborir els gustos.
– Accepta les emocions que et toca viure a cada moment. Respira-les. Dóna’t permís per sentir la felicitat de no fer res, la il•lusió de noves activitats, la intimitat de la família tot i els desajustos que això pot comportar o fins i tot la buidor de no tenir plans.

Si ja has tornat i t’estàs incorporant:
– També és important prioritzar, establint petits objectius diaris.
– Reserva els primers caps de setmana per descansar i fer petites activitats per desconnectar i trencar amb la rutina.
– Respecta també algun espai d’oci entre setmana per anar-te adaptant mica en mica.
– Tornant de vacances, les estones de menjar poden ser petits descansos tan físics com mentals, mentre poses atenció a gustos, textures, olors… t’oblides de la resta.
– Accepta les emocions que de vegades apareixen quan tornem de vacances. La tristor de deixar-les enrere o el neguit de recomençar la feina.
– Dóna’t temps per anar-te adaptant.

Bé, ja tens unes quantes idees. Si necessites més informació o acompanyament, no dubtis en contactar-me.

Núria Balliu
Girona, 27 d’agost 2019

Vull rebre informació de les activitats de Núria Balliu i exercicis per fer a casa.

Enviat correctament. Gràcies!