Vols posar ordre a la teva vida?

Deixar anar és deixar arribar.

Amb aquesta frase començava avui la Judit Arroyo el programa de ràdio Tal dit tal fet de Fem Girona on participo quinzenalment en un espai sobre coaching.

I és que perquè entrin coses noves cal fer espai. És aquell concepte de fer el buit, que s’utilitza tant en l’àmbit del Feng Shui, que consisteix en desprendre’ns de tots aquells objectes que ja no utilitzem, o que estan trencats, que ens ocupen espai més que qualsevol altra cosa. Oi que si vols tenir una bona collita no la sembrarà en un camp de males herbes? Primer et dedicaràs a treure les males herbes, abonar la terra… doncs la idea és aquesta.Soltar

Amb aquest article, estimat lector, estimada lectora, et proposo un exercici molt revitalitzant. Un exercici que no et deixarà indiferent i que pot ser l’inici de grans canvis a la teva vida. Perquè quan volem canvis importants primer hem de començar pels petits. Llançar, delegar, arreglar, ordenar… són accions que et poden acompanyar cap aquest inici de camí cap al que realment desitges.

Per poder-nos realitzar plenament primer hem d’eliminar tot allò que suportem de la nostra vida quotidiana, que ens resta energia i ens fa més irritables. M’agrada recordar la idea de què a la vida, tot el que no suma, resta. Per tant, tot el que ens ocupa i preocupa sense que ens doni cap satisfacció ens estar restant energia, espai, vitalitat.

Com fer-ho?

Et proposo que agafis paper i llapis. Importantíssim que consti escrit per poder buidar la ment i tenir aquestes petites molèsties localitzades a un paper. Es tracta de fer una llista de tot allò que et molesta, et fa nosa, t’incomoda. Alguns exemples de coses poden ser…

  • l’escriptori ple de papers desordenats
  • una maneta d’una porta trencada
  • la màquina d’afaitar que se li ha de canviar la gillette
  • la relació nefasta amb el teu superior
  • aquella amistat que t’anul·la la cita sempre a darrera hora
  • una activitat que ja no té sentit per a tu fer
  • ….

 Poden sortir-te entre 60 i 100 coses, per tant, dedica-hi una bona estona i afageix el que calgui els següents dies!

A continuació et proposo que escullis un cap de setmana que tinguis temps i comencis per dedicar tot un dia a fer aquelles coses que no requereixin més d’una jornada. És molt important que prèviament decideixis què faràs al vespre, quan hagis acabat de fer allò que t’havies plantejat. Pensa en alguna cosa que et faci il·lusió: anar al cinema, anar a sopar, a passejar sota les estrelles… el que tu vulguis i que et generi satisfacció. Serà la teva recompensa per la feina feta.

Si tens una persona propera que fa el mateix exercici paral·lelament és ideal per compartir avenços i entrebancs, o quedar per celebrar els passos fets.

Quin és el millor moment?

Qualsevol moment de la teva vida és idoni. Pots començar un dia que tinguis més temps, un cap de setmana, i necessitaràs entre un i tres mesos per anar-ho fent.

Pot passar-te que t’hagis habituat a estar amb tot això i et sembli que no et molesta res, o també pot passar que totes aquestes molèsties siguin un auto sabotatge que et mantenen “distret” i t’impedeixen fer el que realment t’agrada. En aquest cas et recomano que comencis per donar-te petits espais per tu; per fer allò que realment t’agrada, ja sigui anar a passejar, fer esport, quedar amb gent, llegir… per fer aquelles coses que has deixat de banda i que són el que realment et fan sentir que la vida té sentit, i posteriorment podràs començar a fer la llista.

Quins resultats té l’exercici?

Una vegada acabes de resoldre tots els temes de la llista sentiràs un augment considerable de la teva energia. Pot passar que algunes coses no depenguin de tu… anota-les igualment a una llista a part. Veuràs com a mesura que vas resolent allò que està a les teves mans també es van resolent la resta.

També pot passar que una vegada eliminades les petites molèsties, te n’adonis que hi ha quelcom més important que et molesta a la teva vida: la teva feina, una relació important… bé, és el moment de què entrin coses noves!

En cas que no et vegis en cor de començar a actuar, fes igualment la llista. Tal i com explica Talane Miedaner al seu llibre Coaching para el Éxito*, podràs observar que si la guardes en un calaix i al cap d’un temps la llegeixes algunes coses s’hauran solventat sense que hagis fet cap esforç!

Que tinguis èxit!

Núria Balliu Castanyer, Novembre 2015

*A Coaching para el Éxito, (2002), ed. Urano, trobaràs aquest i altres consells.